Rösta

Jag är tacksam för alla som för 100 år sedan kämpade och lyckades få igenom kvinnlig rösträtt i Sverige. Tanken på att det inte skulle var så känns ju helt absurd så här efteråt… Precis som tanken på att vi bara har haft allmän rösträtt sedan 1989! Eller tanken på att jag själv inte skulle få bestämma om jag skulle vilja genomgå en abort eller inte. Det är sådana här saker som gör att jag går och röstar.

Så till dig som inte röstar: Att inte rösta är inte en protest mot ett system som inte fungerar som du vill. Ingen röst – är ett medgivande till att låta dem med makt härja fritt, sprida sin skit och osunda värderingar obehindrat och ostört. Att inte rösta är oansvarigt, historielöst, och dessutom respektlöst mot alla som innan dig har kämpat för de rättighet vi har idag.

Jag är också väldigt tacksam för att det är så lätt att rösta i Sverige. Inget strul. Inget krångel. Mitt röstkort försvann i flytten. (Eller ja, det finns ju här någonstans, i någon av alla flyttkartonger, på någon väldig smart plats.) Så jag ringde Valmyndigheten och de mailade mig ett nytt röstkort! Som jag inte kunde skriva ut eftersom jag inte har någon skrivare…. ?‍🤦‍♀️  Men det var inte heller något problem. När jag förtidsröstade igår skrev de ut ett nytt röstkort till mig i Vallokalen. Inga problem! Tredje gången gillt! Inget röstkort är inte heller en anledning till att inte gå och rösta. ✌️☺️